keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Kestositeitä ja galluppia


Blogitauon aikana on tämä maailma taas täyttynyt toinen toistaan ihanimmista tekeleistä, en millään ehdi vierailla kaikissa blogeissa, missä haluaisin! Toivottavasti taas kohta löytyy aikaa lukemiseen...

Ompelin viikonloppuna ison kasan kestositeitä kaikenlaisia kokoja. Ihoa vasten puuvillatrikoota, tiiman muotoisina imuina flanellia ja froteeta vaihtelevasti sekä näihin kiinni saumuroitu pul kosteussuojaksi (jää siis sisäpuolelle piiloon). Taustapuolen kankaana luonnonvalkoinen jenkkicollege. Nepparit Kam. Kaavat omat.
 Käytättekö naiset kestositeitä tai voisitteko kuvitella käyttävänne?? 

Minulle kaksi lasta kestovaipattaneena on ihan luonnollista käyttää itsekin pestäviä siteitä, enkä ikinä ajatellut, että siinä olisi mitään outoa. Minulla oli muutama (uusi luonnollisestikin) kestosidesetti kirpputoriilla myynnissä viime keväänä ja kuulin hyllyn takaa pöytää siivotessani, kun kaksi naista pysähtyi ihmettelemään siteitä. Keskustelu meni suurinpiirtein näin:

-"Mitä noi on?"
hiljaisuutta... supatusta...
-"HYI H****TTI!!"
kikatusta... naurua...

Minua eivät huomanneet ja sainpa naurut itsekin, vielä kotonakin huvitti! Kaupaksi eivät siteet kirpparilla menneet ja aloin sitten miettiä, että kaipa tämä sitten kuitenkin on vain pienen porukan "harrastus".

Mutta kerro toki oma mielipiteesi, plussia ja miinuksia kehiin!


16 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Täytyy tunnustaa että mulla on vähän sama asenne kuin noilla kirpparilla olleilla naisilla, vaikka lapsilla kyllä kestovaipat on mun mielestä tosi hieno juttu. Mutta mä nyt inhoan koko kuukautisia muutenkin.

Laura kirjoitti...

Mä olen käyttänyt kestiksiä kohta kolme vuotta. Tiedän, että tää kuulostaa oudolta, mutta niiden myötä oon alkanut tykätä menkoista. On kiva valita, että käyttäiskö nyt raidallista, kukallista vai sitruunakuosista sidettä. Olen tehnyt vain yhden siteen kustakin kankaasta, niin ne ovat yksilöitä. Tai no, olen toki tehnyt enemmän samasta kankaasta, mutta olen antanut niitä ystäville. En voisi kuvitella palaavani kertakäyttöisten käyttäjäksi. Yksi iso plussa kestiksissä on, että ne eivät haise eivätkä hiosta.

Kerään siteet käytön jälkeen pieneen ämpäriin, jossa ne kuivavat. Pesen ne kerralla. Liotan ehkä vartin kylmässä vedessä vaihtaen veden pari kertaa ja sitten kun niistä ei enää irtoa väriä, pesen ne koneessa muun pyykin mukaan. Pesu siis ei ole vaivalloista.

Minäkin piirsin kaavan itse. Lähtökohtana oli kaupan side, mutta lukemattomien versioiden kautta päädyin melkolailla samaan muotoon kuin sinä. Imuna käytän mainitsemiesi flanellin ja froteen lisäksi collegea, kosteussulkuna PUL. Joitain kosteussuluttomia versioita olen myös tehnyt, lähinnä pikkuhousunsuojia.

Mieli kirjoitti...

Meilläkin lapsia voin vaipattaa kestovaipoilla, mutta jostain syystä kestositeet eivät ole mun juttu. Ja tunnustan, että ennakkoluuloisena en edes ole kokeillut...!
Nyt olen jo mietiskellyt, että imetyksen alkaessa liivinsuojia voisin kestona kokeilla, askel eteenpäin siis! ;)

Maisku kirjoitti...

Hienoja kestositeitä. Vaikka lapsemme käyttää kestovaippoja, niin en itse ole alkanut käyttää kestositeitä. Tuntuu hieman ällöltä säilyttää verisiä rättejä jossain korissa odottaen pesua, joo semmonen ennakkoluulo minulla on..Kuukuppia voisin kuvitella käyttäväni.
Kestoliivinsuojia käytän ja ne tuntuvat todella kivoilta ja saa käytettyä pieniä pul-tilkkuja hyödyksi.

Katja kirjoitti...

mulla kans kestositeet on nyt viimeisin "villitys", liivinsuojat ja vaipat oli ihan ok olla kestoa, mutta jotenkin tuntui skeptiseltä että "äidilläkin ois vaipat" :D Nyt sitten kovana käsityöntekijänä piti niitäkin päästä kokeilemaan, ja paluuta ei ole! Jostain syytä kynnyt kokeiluun on iso, mutta ne voittaa tavismuovisiteet kyllä niin 100-0, että kynnys on ylittämisen arvoinen :) Mutta totta puhuakseni en ostaisi kestosidettä käytettynä, varmaan sen veritekijän vuoksi... :)

- Katja

JohannaL kirjoitti...

Täytyy tunnustaa että olen myöskin kovin ennakkoluuloinen kestositeiden suhteen. Lähinnä mietityttää pesun määrä ja saako niitä edes puhtaaksi. Meillä koiralla kun on juoksu pökät ja ne sotkeentuu vaikka siellä pikkuhousunsuoja onkin, eikä niitä kyllä saa pesussa puhtaaksi. Toinen mikä mietityttää, mihin kerätään päivän aikana likaiset siteet esim. töissä? Muovipussiin ja laukkuunko? eikö ne ala haista? Kait kestositeitäkin pitää työpäivän aikana vaihtaa? Hih, voi olla tyhmiä kysymyksiä. Tuli tässä muuten mieleen, että sitähän vois koiralle ommella tuollaisia kestositeitä juoksupöksyihin:)

Milla kirjoitti...

Minä vannon kuukupin nimeen! Ainoa mikä on täysin huomaamaton käytössä, ei tartte huolehtia onko siteitä tai tamppooneja mukana, eikä synny mitään roskaa tai pyykkiä. :) Kuukupin löysin jo pari vuotta sitten, joten kestositeitä ei ole tarvinnut edes harkita. Muuten ehkä olisin nyt kestovaippailun myötä kokeillut...

Laura kirjoitti...

JohannaL: Tyhmiä kysymyksiähän ei olekaan. :) Joo, kestiksiä pitää vaihtaa kuten kertakäyttöisiäkin. Käytetyt siteet voi laittaa esim. pieneen muovipussiin laukussa, mutta kestiksestä saa myös taiteltua kätevän paketin, kun taittaa etu- ja takaosan keskelle ja sitten siivekkeet siihen päälle, kiinni siivekkeissä olevalla nepparilla tai tarrahauhan pätkällä. Kestikset eivät haise juurikaan. Viime aikoina mulla ei ole lähtenyt puhtaaksi jotkut siteet konepesussa. Ostin sappisaippuaa, joka irrottaa likaa hyvin. Laitan sappisaippuaa tahran kohdalle ja sitten uudestaan pesukoneeseen.

Milla: Tosi monet, joille olen kertonut kestositeistä, ovat sanoneet, että tykkään niistä, koska en tiedä paremmasta. He ovat siis kupin käyttäjiä.

Nuksu kirjoitti...

Käytin tossa välissä kestoja (ja varmaan käyttäisin yhäkin), mutta nykyään käytän kuppia. Ehottomasti parempi vaihtoehto kun kertikset, ei hiosta eikä haise. Kupin oon kuitenkin kokenu helpoimmaksi vaihtoehdoksi, sen peseminen kun ei ole niin työlästä. (myönnetään, olen laiska :D)

Taikku kirjoitti...

Hei! Kiva, että tänne on keskustelua aiheesta virinnyt :-).

Minä itse eksyin aikoinaan kestositeiden käyttäjäksi, kun sain jonkun kangaspaketin kaupanpäälliseksi pikkuhousunsuojan ja hurahdin sitten täysin. Jos kärjistetysti sanoisi, niin istun mieluummin kankaan kuin muovin päällä ;-D

Minä en mitenkään siteitä liota, pesen muun pyykin seassa. Jos tahrat ei lähde, käytän sappisaippuaa niinkuin Laurakin. Ja ihan oikeasti eivät haise niin pahalta kertakäyttöiset.

Kuukuppia haluaisin kokeilla, mutta nyt menkat kierukan kanssa niin olemattomat, että ei ole tarvetta. Ehdottomasti kokeilen sitten joskus, kun olen siitä niin paljon hyvää kuullut.

Pilvi kirjoitti...

Seitsemän vuotta kestojen kanssa kohta täynnä - kertonee mitä mieltä olen. Mulle kestositeet on kuin vanhoja ystäviä joita tavataan silloin tällöin ja jotka lohduttavat huonoina päivinä. :)Huono puoli on kai se, jos ei muista varata niitä matkaan kun jonnekin lähtee ja alkaakin menkat... ja ei huvittaisi kertiksiäkään korvikkeeksi ostaa. Ja joskus olen onnistunut vaaleaa pyykkiä värjäämään verisiteillä, jos olen ollut huolimaton. Nykyään jo muistan valita samaan pesuun sen väristä pyykkiä missä ei mahdollinen ruskettuminen näy. Pesusta sinänsä ei ole vaivaa, sillä en harrasta edes kummempia esikäsittelyjä.

Suosikkimateriaalini ovat flanelli+fleece ja imuksi väliin käy melkein mikä vain. PUL-siteistä en ole innostunut. Ja muuten, kuppikin mulla on mutta käytän sitä vain pakon edessä (esim. pyöräillessä).

Hanna kirjoitti...

Olen harkinnut kokeilevani ja mukavaa että täällä käytiin näin vilkas keskustelu aiheesta, sainpahan itsekin lisäinfoa! :)

Eija kirjoitti...

Nuo kestositeet kiinnostavat kyllä, mutta niiden peseminen käytön jälkeen hieman mietityttää varmaan monia =o) Olisihan tuo ainakin ekologisempaa kuin kertis siteet.. Vaippoina meillä käytetään ihan kertisvaippoja pojalla.

Anni kirjoitti...

Ekaa kertaa täällä vierailulla,ja taidan kerrankin jättää heti kommentin:) (Muutoin olen siis aika huono kommentoija..).

Itsekin ajattelin vielä hiljattain, että vaikka tyttöni käyttää kestovaippoja, ja itse pidin kestoliivinsuojia paljon parempina kuin kertakäyttösiä, jotka alussa ei pitäneet lainkaan ja vain koppuroitui, niin silti ajatus kestositeistä tuntui kovin vieraalle.

Kun ekan kerran sellaista kuitenkin kokeilin, olin äkkiä käännytetty. Side tuntui niin paljon mukavammalle: ihanan pehmeälle, eikä märälle, vaikka vuotoa oli paljon! Lisäksi se myös piti koko yön ilman sotkuja petissä.. Tosin side oli tuhtikin.

Laitain siteen käytön jälkeen kylmään veteen likomaan joksin aikaa, jonka jälkeen nakkaan sen koneen pohjalle pesua odottamaan.

siiri kirjoitti...

Itse käytin muutaman vuoden kuppia, mutta kokeiltuani kestositeitä siirryin pikkuhiljaa vain niiden käyttöön. Ovat paljon mukavampia ja helpompia kuin kuppi minun mielestäni, kun ei tarvitse syvyyksiä kaivella :D

Pesussa ei ole mitään ihmeellistä. Pistän vaan 60 asteeseen muun liinavaatepyykin kanssa. Iän myötä pinttymiä tulee, niinkuin mihinkä tahansa vaatteeseen. Jos ei pidä pinttymistä, voi käyttää mustia kestositeitä!

Olen aina ihmetellyt miten kestositeet voivat ällöttää joitakin. Paljon ällöttävämpiä ovat tamppoonit ja muovisiteet! Kamalaa, että koulussa opetetaan käyttämään noita hirveitä kertakäyttösuojia! Ei ihme, että ihmiset vihaavat kuukautisia...

joseliina kirjoitti...

Vähän vanha juttu jo, mutta kommentoinpa kuitenkin. Olen käyttänyt kuukuppia pari vuotta, ja nyt ottanut varmistukseksi kestositeet kun tuo kuppi valskaa eka päivinä ja muutenkin on kiva että on jokin varmistus ennen menkkojen alkua kun eivät niin kellontarkat ole. Lyhyen käytön jälkeen jo olen täysin ihastunut: eivät nämä haise niin kuin "rätit", eivät hiosta, eivät ratise, ei tartu tarra ihoon kävellessä, eivät hierrä --> olo on kuin olisi tavallisetpikkuhousut jalassa, joten voiko enempää toivoakaan. Poistaessa side pikkupaketiksi ja likoamaan lopulta etikkaveteen. Tää on oikeasti helppoa ja niiiiin luonnollista!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...