torstai 6. huhtikuuta 2023

Kasvivärjäystä



Pitkäaikaisena haaveenani on ollut lankojen värjäys kasviväreillä. Viime vuonna loppukesästä keräsin ja kuivasin kasveja odottamaan seuraavaa kesää ja värjäyspisteen perustamista pihalle. Perehdyin värjäyksen saloihin kirjaston ja alan nettisivujen avustuksella. 

Halusin värjätä kotimaista villaa ja ostin langat Pirtin kehräämöstä. Puretin kaikki langat etukäteen alunalla (10% langan painosta) ja viinikivellä (5%).
 
Ja niinhän siinä kävi, että en millään malttanut odottaa kesää, vaan värjäsin langat kotikeittiössä liesituulettimen alla. Jäkälä antoi sisälle aikamoiset aromit, mutta muuten liemenkeittelyt sujuivat hyvin arkielämää haittaamatta.

Lupiini ja jäkälä antoivat lankaan niin vaalean sävyn, että ne piti värjätä päälle uudestaan. Muuten värjäilyt onnistuivat ensimmäisellä liemellä, eikä yllätyksiä värien suhteen juurikaan tullut. Kivoja murrettuja värisävyjä tarttui kumpaankin lankaan ja vihertävän sävyisen tilkkutorkkupeiton neulominen voi alkaa!

Sisätiloissa ilman salamaa otetut kuvat eivät tee millään lailla oikeutta väreille, ovat luonnossa kirkkaammat. Jännityksellä odotan, miten värit langoissa kestävät.

Pirtin kehräämön karstalanka 180 x 2 luonnonvalkoinen ja vaaleanharmaa




Alkuperäiset värit


Avokado


Männynkävyt


Koivunlehdet + nokkonen

Kahvinpavut

Siankärsämö

1. Lupiini 2. Pihlaja


1. Jäkälä 2. Punasipuli


Keltasipuli + valkosipuli 


Punasipuli 



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...